De Begeleiding

Er is een betrokken en levendig begeleidersteam. Overdag als de bewoners thuis zijn, zijn er minimaal 2 begeleiders. ’s Nachts is er slaapdienst met 1 begeleider.

De begeleiders op Stellaluna houden het huishouden draaiende en zien erop toe dat eenieder een fijn en veilig thuis heeft. Dit gebeurt door dagstructuur aan te bieden, goed in contact met elkaar te staan en ervoor te zorgen dat de bewoners goed voor zichzelf kunnen zorgen.

  • Elke bewoner heeft een eigen persoonlijk begeleider.
  • Elke bewoner krijgt wekelijks een aantal individuele uren begeleidingstijd.
  • Elke bewoner heeft een eigen zorgplan met leerdoelen waar samen gericht aan gewerkt wordt.

Waar kan handelt de bewoner zelfstandig. Waar nodig is, wordt er opgevangen met structurele ondersteuning.

Zo kan een bewoner bijvoorbeeld wel zelf koken, maar is er wekelijks begeleiding nodig in het samen het appartement opruimen en schoonmaken.

Naast het begeleidersteam is er een behandelcoördinator en een systeemondersteuner. Zij sturen de behandellijnen aan en volgen alle zorg -en begeleidingsvragen.

Een aanzienlijk deel van het begeleiden gebeurt op een ‘terloopse’ manier in het dagelijkse leven. Door gesprekken met elkaar te hebben en bij bewoners aan te sturen op constructief gedrag. Dit gebeurt met een gezonde dosis humor. Het contact is laagdrempelig. De begeleiders kennen de bewoners goed, er is een band met elkaar.  

Verschillen mogen er zijn, wel voelt het contact tussen bewoner en begeleider door de verschillen heen gelijkwaardig aan. 

Alle begeleiders werken graag zorgvuldig en eenieder heeft zichtbaar zijn/haar eigen persoonlijke kwaliteiten. Het team vult elkaar hierin goed aan.

De meeste begeleiders zijn doof of slechthorend. Allen zijn gebarentaalvaardig.

Zo is er voor alle bewoners op een vanzelfsprekende manier toegang tot communicatie in hun directe leefomgeving. Dit vergroot het gevoel van comfort, overzicht en veiligheid. Bewoners luisteren graag mee met lopende gesprekken en haken hierop in. 

Een deel van de begeleiding is vooraf uitgewerkt aan de hand van begeleidingsafspraken / lesmaterialen / leerdoelen. Een aanzienlijk deel van de begeleiding vindt echter spontaan plaats in het dagelijkse leven, tijdens gesprekken en tijdens contactmomenten met elkaar. De combinatie van gepland en spontaan begeleidingsaanbod brengt met zich mee dat het gebodene beter verankert bij de bewoner in diens persoonlijke ontwikkeling.

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Een Driestroomhuis met 24-uurs woonzorg